HTML

A blogról

Egyszer régen valami híres ember azt mondta, ha együtt utazik három butával, az út végére akkor is okosabb lesz. Gyertek hát, három buták! Rám fér a tanulás.

Utolsó kommentek

Csupán csak a tisztázás végett

2008.01.17. 09:58 Laikus sztoikus

Sokan úgy gondolják, hogy a sztoikus filozófia lényege a beletörődés, a lemondás. Én mást olvastam ki a sztoikus írásokból, a következőképpen vélekedek:

1) Vannak dolgok, melyek tőlünk teljesen függetlennek tekinthetők. Ilyen pl. hogy a Betelgeuze meddig él. Ezek közül egy csomó semmiféle hatással nincs ránk, egy másik csomó meg - sajnos - van. Ezek azok, amikbe bele kell törődnünk, semmit nem tehetünk ellenük. Punktum.

2) Vannak dolgok, melyekre mérhető hatással lehetünk ugyan, de nem csak rajtunk múlik alakulásuk. Ha jól belegondolunk, ide tartozik a legtöbb, életünket érintő dolog. Némelyikre alig van hatásunk, (pl. hogy ki lesz az USA következő elnöke) más dolgok meg szinte csak rajtunk múlnak (Pl. hogy reggel az elefántos vagy a szivecskés gatyát húzzuk fel.) Tisztában vagyok azzal, hogy még egy ilyen apró, gatyaügyi döntés sem tisztán rajtunk múlik. Lényeg, hogy e dolgokra hatással lehetünk. Megsaccoljuk mekkora hatással lehetünk, mekkora erőfeszítés árán. Aztán - ha a becsült Élvezet meg az Áldozat közül az első találtatik nagyobbnak - uccu neki!

3) Vannak dolgok, melyek csakis tőlünk függenek. Mondta ezt Epiktétosz. Én speciel nem nagyon tudok effélét mondani. Ha te, T. Kommentező tudsz ilyet, ki vele!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laikus-sztoikus.blog.hu/api/trackback/id/tr29300551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása